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Thursday, August 22, 2013

Cherry clafoutis - Clafoutis aux cerises



Pitted or not pitted?
Today I'm sharing a classic french country dessert from the Limousin region. Clafoutis is traditionally made with cherries unpitted, in order for the kernels to release a delicate almond flavour as they bake. However, I find it easier to enjoy without having to remove kernels at every mouthfull...hence my pitted cherry clafoutis! I also like a delicate rhum flavour in my clafoutis, but feel free to use kirsch or an almond or orange liqueur.
The clafoutis is best served warm, with a dusting of icing sugar.

Serves 6
Recipe adapted from: Desserts - 500 delicious recipes. Ann Kay)

Ingredients:
450 g cherries, pitted or not
100 g all-purpose flour
80 g sugar
3 eggs, beaten
125 g single cream
125 g milk
25 g butter
2 tbsp rhum or kirsch


Preheat the oven to 200°.
1. Use the butter to thickly grease an ovenproof dish\cake pan and sprinkle the cherries over the base
2. Sift the flour and sugar together in a large bowl and whisk in the eggs, one at a time until the mixture is smooth. Whisk in the cream and milk until blended, then add in the rhum.
3. Pour the batter carefully over the cherries, then bake for about 35 minutes.
4. Allow the clafoutis to cool for about 10 minutes before serving.
 
 
 
* * * Clafoutis aux cerises * * *
 
 
 
 
Pour 6 personnes
(Recette inspirée de: Desserts - 500 delicious recipes. Ann Kay)
 
Ingrédients:
450 g cerises, dénoyautées ou pas
100 g de farine tout usage
80 g de sucre
3 œufs battus
125 g de crème liquide
125 g de lait
25 g de beurre, pour le moule
2 càs de rhum ou kirsch
 
Préchauffer le four à 200°.
1. Beurrer un plat à gratin ou un moule à gâteau et y répartir les cerises.
2. Tamiser la farine et le sucre ensemble dans un grand récipient, y ajouter les œufs, un à un en fouettant bien entre chaque ajout. Ajouter la crème et le lait jusqu'à obtenir une consistance homogène, puis ajouter le rhum.
3. Verser délicatement la pâte sur les cerises, puis enfourner pour environ 35 minutes.
4. Laisser refroidir environ 10 minutes avant de servir.
 
 

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