I didn't know much about Cambodian cuisine until recently, when by Chance, looking for a simple porc Curry, yet something I have never tried, I
stumbled upon this recipe of the book 200 Curries - Hamlyn. The ingredients are very similar to those used in Indian Curries; this is partly because the country's cuisine was influenced by Thai, Vietnamese, French, Chinese and Indian Food culture.
stumbled upon this recipe of the book 200 Curries - Hamlyn. The ingredients are very similar to those used in Indian Curries; this is partly because the country's cuisine was influenced by Thai, Vietnamese, French, Chinese and Indian Food culture.
Although there is nothing exceptional in this curry, we liked it so much, that Le Chef and I ate it all, whereas the recipe says it's for 4!(or they mean 4 as Appetizers...). I can't wait to try more of this beautiful country's Food, as I am sure the best is yet to come.
Serves: 4 (or 2...depending of your appetite...)
Ingredients:
2 T sunflower oil
6 shallots, finely chopped
1 red chilli, thinly sliced
2 t grated galangal (or fresh root ginger)
2 t crushed garlic
2 t crushed fenugreek seeds
1 T ground cumin
1 T ground turmeric
1 T tamarind paste
1 lime, finely grated and juice
400 ml coconut milk
8 baby new potatoes, halved if large
2 small carrots, cut into bite-sized pieces
625 g pork fillet, cut into bite-sized pieces
Slat and pepper
Preparation:
1. Heat the oil in a large non-stick wok. Add the shallots, chili, galangal, garlic, fenugreek, cumin and turmeric and stir-fry for 3 minutes.
2. Stir in the tamarind, lime rind and juice, coconut milk, potatoes and carrots, and bring to boil.
3. Reduce the heat, then simmer, covered, for 25 minutes, stirring occasionaly.
4. Add the pork, season well and simmer gently, uncovered, for 25 minutes or until the pork is tender.
Serve hot with rice.
* * * CURRY DE PORC CAMBODGIEN * * *
La cuisine cambodgienne m'était totalement inconnue jusqu'à ce que récemment, à la recherche d'un curry simple de porc dans le livre 200 Curries - Hamlyn, je suis tombée sur cette recette. J'avoue avoir été agréablement surprise par le résultat. Adorant les currys en tout genre, je n'ai pas été déçue. Dans le fond, les ingrédients ici rappellent beaucoup ceux utilisés dans les currys indiens (mis à part le galangal), qui me sont plus familiers. Ceci s'explique je pense, par le fait que la cuisine cambodgienne, tout comme sa culture, a subi plusieurs influences: thaï, vietnamienne, française, chinoise et un peu indienne.
Les quantités sont apparemment pour 4 personnes, mais Le Chef et moi avons dévoré toute la poélée, c'est dire si on a aimé (ou peut-être avons-nous simplement un bel appetit?...). Je suis impatiente de découvrir plus de la cuisine de ce beau pays qu'est le Cambodge, car je ne doute pas que le meilleur reste à venir.
Recette pour: 4 personnes (ou peut-être 2-3 ?)
Ingrédients:
2 càs d'huile de tournesol
6 échalottes, finement coupées
1 chili rouge tranché finement
2 cc de galangal râpé (ou de gingembre frais râpé)
2 cc d'ail écrasé
2 cc de semences de fenugrec
1 càs de cumin en poudre
1 càs de poudre de curcuma
1 càs de pâte de tamarin
1 citron, zeste finement râpé + son jus
400 ml de lait de coco
8 petites pommes de terre, coupés en 2 ou 3
2 carottes, en petits morceaux
625 g de fillet de porc, coupé en lamelles
Sel, poivre
Préparation:
1. Chauffer l'huile dans une large poêle non-adhésive. Ajouter les échalottes, le galangal, l'ail, le fenugrec, le cumin et le curcuma. Faire revenir pendant 3 à 4 minutes à feu moyen.
2. Ajouter le tamarin, le zeste de citron et son jus, le lait de coco, les pommes de terre et les carottes et continuer la cuisson jusqu'au bouillon.
3. Réduire le feu et poursuivre la cuisson à couvert pendant 25 minutes en remuant de temps en temps.
4. Ajouter le porc, assaisonner et cuire cette fois à découvert et à feu doux pendant 25 minutes, ou jusqu'à ce que la viande soit bien tendre.
Servir chaud avec du riz.
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